Åbo utan nazister -demonstration 16.8.2020

Åbo utan nazister -demonstrationen organiseras i Åbo söndagen 16.8.2020 som en protest mot ”Kukkavirta-188” -demonstrationen, som arrangeras samma dag av den högerextrema organisationen Kansanmielisten Liittouma.

”Kansallismielisten liittouma” är en högerextrem koalition som grundades sommaren 2017, och samlar ihop sannfinländare, medlemmar i Suomen Sisu, samt nynazister från Soldiers of Odin och Nordiska motståndsrörelsen. Det här fascistiska slöddret skapade rubriker 2019, då de använde bilder av vänsterpolitiker som måltavlor för prickskytte på sitt sommarläger.

Kansallismielinen liittouma har ordnat kukkavirta-evenemang sedan 2018 med syfte att utnyttja årsdagen för knivdådet i Åbo för att sprida sitt främlingsfientliga och våldsamma budskap. I år har koalitionen marknadsfört tillställningen som ett öppet rasistiskt evenemang samt riktat sitt hatfulla budskap direkt mot Black Lives Matter och den internationella antirasistiska rörelsen. Vi vill förmedla att nazism och jihadism är är två sidor av samma mynt: bägge ideologier strävar efter att tillintetgöra det fria och demokratiska samhället genom alla möjliga medel, och utan hänsyn till människoliv.

Det finns inget utrymme för rasistiska och våldsamma högerextremistiska rörelser i Åbo, Finland eller någontans i världen. Åbo utan nazister -demonstrationen är öppen för alla som står emot rasism och fascism, och som vill bygga en rättvisare, jämlikare och friare värld.

2018 deltog över 1000 människor i Åbo utan nazister -demonstrationen och 2019 var deltagarantalet ca 700 trots regnigt väder. I stället för att marschera samlas vi i år på Gamla Stortorget 16.8. kl. 13:00 för att högljutt försvara antirasism, feminism och mänskliga rättigheter. Programmet kommer att innehålla tal, musik, poesi, och slagord. Evenemanget är fredligt och rusfritt.

Koronaåtgärder: Vi uppmanar deltagarna att beakta säkerhetsdistans och använda skyddsmasker. Delta inte, ifall du har koronasymptom.

ROGRAMMET PUBLICERAS HÄR SENARE

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen