Pressmeddelande: Åbo utan nazister -demonstration 18.8.2019

Fritt att publiceras 6.8.2019

Demonstrationen ”Åbo utan nazister” ordnas i Åbo på söndag 18.8 2019 som en protest mot att den högerextrema organisationen Kansallismielinen Liittouma anordnar evenemanget Kukkavirta-188.

Kansallismielinen Liittouma är en högerextrem koalition som grundades sommaren 2017 och har kopplingar även till Sannfinländska riksdagsledamoter. Söndagen 18.8 2019 arrangerar de för andra gången evenemanget Kukkavirta-188 och samlar åter igen finska och skandinaviska högerextrema organisationer som Nordiska Motståndsrörelsen (PVL), Soldiers of Odin, Suomen Sisu med flera. Evenemanget är en upprepning av förra året, då den numera i Finland förbjudna Nordiska Motståndsrörelsen först höll en nationalsocialistisk parad för att sedan ansluta sig till 188 Kukkavirta-evenemanget.

Kansallismielinen liittouma gjorde även sommaren 2019 rubriker när det framkom att de arrangerat ett läger tillsammans med PVL där man bland annat skjutit prick på måltavlor som föreställde vänsterpolitiker och judiska affärsmän.

Kansallismielinen Liittouma försöker ännu en gång utnyttja tragedin kring knivdåden i Åbo 2017 för att sprida sin egen hatiska och våldsamma agenda. Vi vill visa respekt för offren och deras anhöriga men samtidigt framhävda att nazism och jihadism är två sidor av samma mynt; bägge ideologierna vill med våld och mord förstöra det fria demokratiska samhället.

Våldsamma rasistiska och nationalsocialistiska organisationer hör inte hemma i vårt Åbo och inte någon annanstans i världen heller. Demonstrationen ”Åbo Utan Nazister” inviterar alla människor som motsätter sig rasism och fascism och vill kämpa för ett rättvist, öppet och inkluderande samhälle.

Förra året deltog enligt polisens uppskattning över 1000 människor i den fredliga ”Åbo Utan Nazister”-demonstrationen. Demonstrationen samlas i Puolalaparken kl.12.00 och efter marschen samlas vi på gamla Stortorget för att lyssna till tal och lyssna på musik i ett familjevänligt evenemang.

En av talarna på evenemanget är filosofie doktor och historiker Oula Silvennoinen som är expert på högerextremism. Arrangemanget är fredligt och rusfritt.

Mera information och intervjuer fås via: info(at)turkuilmannatseja.fi

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen