Vastamielenosoitukset eivät ole uutta Suomessa

Maanantaina 6.8. Turkulainen -lehdessä Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Timo Malinen kommentoi tulevan viikon mielenosoituksia. Hän viittaa kansallisosialisteihin (=natseihin) ja heidän vastustajiinsa vain konfliktia toistensa kanssa hakevina kahtena ryhmänä. ”Jos nämä ryhmät eivät hakisi konfliktia keskenään, eivät ne samana päivänä Turussa marssisi”, ylikomisario pohtii. Ei ole mitenkään ennennäkemätöntä, ettei poliisin analyysi ole päivittynyt nykypäivään, vaan sama uhkakuvien maalailu on jatkunut samanlaisena jo vuosia.

Viimeistään uuden äärioikeiston nostaessa päätään syksyllä 2015 Suomessa vakiintui vastamielenosoitusten kulttuuri. Natseja voi ja pitää vastustaa siellä missä he ovat, aina kun he ovat siellä – eikä vasta seuraavana päivänä. Useilla paikkakunnilla jalansijaa hakenut Rajat kiinni! -liike kohtasi aina kaduille sattuessaan ihmisiä, jotka eivät päästäneet heitä noin vain levittämään sanomaansa. Turun Pernossa äärioikeisto mobilisoi lähes 200 ihmistä osoittamaan mieltään, mutta kohtasi vähintään samankokoisen Karnevaalin rasismia vastaan -blokin, joka onnistuneesti häiritsi natseja asiaankuuluvilla torvilla, rummuilla ja kilkuttimilla. Sama jatkui Turussa koko seuraavan talven, kun kaupunginvaltuuston kokouksia joka kuukausi häirinneet Rajat kiinni! -rasistit saivat kerta toisensa jälkeen seurakseen joukon sisukkaita turkulaisia, jotka eivät antaneet tilaa vihasanomalle kaupungissaan. Lopulta koko Rajat kiinni! -liike kuihtui hiljaa pois.

Pikkuhiljaa pienistä puroista syntyi suuri joki, ja rasismin- ja fasisminvastaiset mielenosoitukset kasvoivat valtaviksi. Meillä on unelma -tapahtuma keräsi Helsinkiin 15 000 ihmistä, kuten teki myös Jimi Karttusen kuolemaa seurannut Peli poikki -mielenilmaus. Samaan listaan on myös lisättävä tuhansia ihmisiä useana vuonna kerännyt itsenäisyyspäivän Helsinki ilman natseja -marssi, sekä viime syksyn Koko Tampere vihaa natseja -mielenosoitus.

On korkea aika, että poliitikot, poliisi ja media lopettavat rasisminvastaisen toiminnan demonisoinnin ja asettamisen samalle viivalle väkivaltaisen äärioikeiston kanssa, jotta voimme oikeasti rakentaa turvallista yhteiskuntaa. Viime kädessä tuo yhteiskunta lähtee kuitenkin meistä tavallisista ihmisistä. Onneksi esimerkkejä pienistä ja suurista onnistumisista löytyy jopa lähivuosilta. Me haluamme Turun ilman natseja, koska me haluamme olla osa tuota historiallista jatkumoa.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top